perjantai 17. tammikuuta 2014

Tamperelaisen opiskelijan makaryllilaatikko

Ajattelin värkätä murkinaksi itselleni makaronilaatikon. Ja soveltaa reseptiä oikein reilusti. Siispä tuumasta toimeen. Ensimmäinen toimi oli googlettaa, että miten makaryllistä ylipäätään saa laatikkoa. Ei oo katos äiti tekemässä täällä pojalle ruokaa, eikä liiemmin isäkään. Ja sitä paitsi, mä osaan itse duunaa safkaa. Oikeesti oon tehnyt makaronilaatikkoa itse ennenkin, mutta se kuulostaa siistimmältä tän jutun kerronnan kannalta, että oon uusavuton, tai säälittävä. Tai nero. Joten pirkka.fi:stä löytyy aah, ruokavinkit ja niksipirkat.

Makaronilodjun resetti löytyy tuosta urlista.

Repsetissä lukee, tällä tällä onnistuu aloittelevakin kotikokki. Tiedä häntä, tämä voidaan laittaa testiin! Se tässä vähän sapettaa ja sydämelle käy, että tän safkan tekemiseen menee yli tunti, että jos ei ole tarpeeksi aikaa niin käy mäkissä tai osta Saarioisen mikropitsa (se on äitien tekemää). Mutta toisaalta, tän projektin tekemiseen suurin osaan ajasta menee safkan paistamiseen uunissa. Anyway, tässä vaihteessa on hyvä tsekkaa jääkaappiin ja pakkaseen, samoin kuivakaappiin että löytyy materiaali josta saa kursittua kokoon sen sapuskan. Jauhelihaa (p.s. hevosenliha oli halvempaa kuin normaali jauheliha prismassa tossa männäkeväänä) pitäis löytyä, mahdollisimman rasvaista vaihtoehtoa ofc. Makaronia tai ihan mitä vaan pastaa olis hyvä olla, tosin raviolilaatikko kuulostaa semi disgusting vaihtoehdolle, joten se perinteinen makasteri on tutun turvallinen vaihtoehto. Tumma makaroni on hippien ruokaa, joten jos olet hippi niin naamariin vaan, mutta toisaalta paljon paremman cocktailin saa, kun laittaa siihen kasariin makaronia, spagettia, nuudelia ja sitten jos on jotai hifistelykuviomakaronia niin pataan vaan. Luraus rypsiöljaa kattilaan ja hella punasena lämpöä.
Eettistä lihaa
Rypsiöljyn levittämisessä voi käyttää luovuutta. Oho, tuli syrän.

Sitten pannu (mielellään puhdas) ja joku puukapusta sitten toiseen kouraan, ja lihan paistoon. Jos haluaa vähän tunnelmaa siihen makaronilaatikkoon niin paistaa lihapullia pannulla ja laittaa sitten laatikon sekaan. Ennen lihan paistoa on valinnan paikka, että ottaako kaukaa viisaana sen jauhiksen sulaan hyvissä ajoin, vai ottaako sen minuuttia ennen paistoa jäisenä pakkasesta. Suosittelen jälkimmäistä, koska on erittäin veemäistä ottaa siitä jäisestä lihapalikasta pois sitä kiinni jäätynyttä kelmua pois siittä pohjasta. Jos olet ottanut sen jauhelihan sulamaan etukäteen, se alkaa tiristä aivan jäätävästi heti. Jostain joku besserwisser sanoi, että siitä lihasta tulee mehevämpi jos sen antaa sulaa tarpeeks ennen sitä paistamista. Siihen pannuun voi länästä aavistuksen verran öljyä ennen paistoa, mutta koska oikeassa jauhelihassa on se 23-35% rasvaa, niin suotta sitä ihan järkyttävästi laittaa. Älä ikinä sorru niihin rasvattomiin jauhelihoihin, siis niihin 10% tuotteisiin. Ne ei ole mistään kotoisin.
Pirkkalaista jauhelihaa. Lähiruokaa!


Pastan keittäminen ja jauhelihan ruskistus kannattaa tehdä samaan aikaan, niin säästyy aikaa. Ja siinä on sitä tunnelmaa kun täytyy koko ajan kytätä, ettei ne makaryllit pala pohjaan ja samalla näppeihin lentää kuumaa rasvaa, koska olet laittanut liian kuumalle sen levyn, ja sieltä pannulta rätkii rasvaa oikein maukkaasti. Köpötä sillä lastalla sitä lihaa, että siitä tulee sellasia sopivan kokosia biittejä. Ja jos se on jäinen, niin vedä vähän niinkuin pizzerioissa ne tyypit höylää sitä kebabia siitä lihaklöntistä, niin samalla tyylillä höylää sitä lihaa siitä jäisestä lihaklöntistä irti. Ja sitten sitä mukaa kun se punaisuus sieltä lihasta alkaa väheneen, niin töki sitä punasta lihaa teflonia vasten, että se paistuisi buenosti. Meikäläinen tässä mun masterchefin ominaisuudessa sanoisin, että kannattaa paistaa sitä lihaa sellaseks, että se ottaa ihan kunnolla väriä, sellanen harmaan arjen värinen liha on aika tylsän makusta. Sekota sitä makarylliä samalla, ettei tarvi sitten irrottaa taltalla ja vasaralla makaronia irti sieltä pohjasta. Se on suhteellisen nihkeätä.
Jäistä jauhelihoo.

Ne makaronit voi keittää puolikypsiksi tai kypsiksi, se on aika lailla maku- tai tyylikysymys. Olen aiemmin keitellyt ne kypsiksi. Joku väitti, että ne makaronit voi laittaa sinne raakana siihen paistokulhoon, mutta en ole itse kokeillut. Mutta sitten pitäisi laittaa nestettä aika reilusti, kun ne imasee ne sisäänsä uunissa.  Mutta koska en oo ihan varma että toimiiko toi, niin en sitä neuvo.
Kato googlesta jos kiinnostaa se variaatio. Laita se liesi pois päältä, jossa ne makaryllit alkaa olla valmiina, ettei koko huusholli pala. Tai muovikauhat sula. Tai tule sellasta penseähköä palovammaa peukkuun. Kun ne jauhelihat on paisteltu valmiiksi sellaseksi hyvän väriseksi (sorge gootit, mutta ei mustaksi/mustan sävyisiksi) niin sekin liesi pois päältä ja se voi olla jälkilämmöllä päällä. Ota mausteita mitä kaapista löytyy ja ripottele jauhelihan päälle pannuun. Kaneli ei passaa oikein eikä kaardemumma, joten tee oman maun mukaan hyvä koktaili esmes mustapippuria, valkopiipperiä, paprikaa, jauhelihamaustetta, rillimaustetta, barbekjyytä, pizzamaustetta, sitten oregano käy kaikkiin ruokiin suurin piirtein. Suolaa voi laittaa halutessaan, itse en jassa kun sitä on monesti noissa maustesekotuksissa messissä. Tomattimurska tai -pyréé on ihan jees mauste siihen lihakseen päälle. Heinzin kepsutit ajaa suurin piirtein saman astian. Sekota.
Keittiö on vaarallinen mesta

Sitten onkin jännä tilanne. Makaroneista vois valuttaa ne ylimääräset vedet lavuaariin, laita kansi siihen eteen ettei sapuskat lentele pitkin kyökkiä. Vesi pois, ei niitä jaksa mitenkää huuhtoa, se on suhteellisen turhaa ja turhauttavaa. Joten joku vuoka tai sellanen paistopömpeli esiin, johon voi makaronilaatikon tehdä. Uunipelti on huono, ei sitä. Kun on sopiva vuoka tai sellanen löydetty, niin sitten vaan pastaa ja jauhelihaa (tai jos olet soveltanut, niin sovellukset sekasin sinne vuokaan). Tässäkin on monta umpikujaa Roomaan, joten sen voi tehdä vaikka kerroksittain (pasta-liha-pasta-liha-pasta) tai sillee ihan sekasin, tai tee miten teet. Freestyle, koe vapaus. Sitten kun sörsseli on siinä systeemissä, niin ota joku hyvä sekotusastia ja laita ohjeen mukaan maitoa ja kananmunia sekasin siihen mikseriin (sinne päin, kannattaa varmuuden vuoksi liioitella, ettei varmasti jää näläkä). Hyrskytä se muna-maito, että siitä tulee sellanen oksettavan näkönen coctaili, jota ei tekis mieli vetää salin jälkeen proteiinishakena. Se on todennäkösesti just hyvä. Sitten kaada se kombinaatio sinne makaronilaatikkoon, lurauttele sitä joka paikkaan että se nestle tulee sillein sopivasti peittämään koko safkan.
Sipale unohtu. Voi scheiche!

Raato, kävi pikku munaus tässä hommassa. Reseptin aineksissa luki, että yksi sipuli, timjamia ja basilikaa. Mutta noita ei löydy kaapista, mutta ei hätä ole tämän näköinen. Jääkaapissa on yleismaustetta: Sinappia! Joten vetäse kolme raitaa vapaalla kädellä siihen laatikon päälle. Sitten on tämä sipuliongelma. Noo, homma ratkaistu. Upota se kokonainen sipuli sinne makaronilaatikkoon. Sitä ei kannata pilkkoa koska alkaa itkettää. Ja kovat jätkät ei itke. Alkaa olla nälkä jo aika kova, ja uuni on unohtunut laittaa päälle. Mieti, että tilaanko lähipitseriasta kotiinkuljetuksella kebabia vai laitanko uunin 175 Celsiukseen. En muista monta fariseusta on 175 cesiumia, mutta kato taas googlesta jollain muuntajalla , jos se niin paljon kiinnostaa. Mua ei jaksa kauheesti ginostaa. Tohon päälle pitäisi reseptin mukaan laittaa juustoraastetta, mutta en varmasti pilaa hyvää makaronilaatikkoa millää emmentaalilla. Juustoa voi syödä mäkkärissä eurolla.
Niinsanottu tarjoiluehdotus.

Tee jotain kehittävää sillä aikaa kun uuni lämpenee, esim.harrasta namaste-joogaa ... Pelaa vaikka olohuoneessa golffia tai kyttää naapureita ikkunasta (kiikareilla). Mutta muista sitten silloin tällöin katsoa, että se millon se uuni on valmis. Laita sitten se hela hoito uuniin ja keksi itsellesi jotain kehittävää seuraavan 45 minuutin ajaksi. Tässä vaiheessa voi jo laittaa lautasen pöytää, haarukan ja veitsen myös. Kertsejä voi käyttää jos ei omista tiskikonetta. Kato, että jääkaapissa on jotain juotavaa mistä pidät. Mölö on ihan hyvä janojuoma, kahvi on myös mainio ruokajuoma.

Piinallisen odottelun jälkeen safka on valmis ja pannulappujen tai patakintaiden avulla sen saa työturvallisesti ulos sieltä kuumuudesta ilman enempien kämmenien polttamisia. Safka näyttää tässä vaiheessa syötävän hyvälle, joten maitopurkki pöytään ja lapa ylisuuri hevosenannos safkaa lautaselle. Iske kimppuun kuin sika limppuun ja muista ryystää välissä suoraan purkista maitoa. Ja mielellään punaista maitoa. Syö ja nautiskele. Lue vaikka uusinta seitsemän päivää-lehteä siinä samalla ja fiilis on mitä parhain. Jos et vetäse käkättimeen koko sutsisatsia, niin vedä folioo sen kokonaisuuden päälle, tai kelmi kelpaa myös ja jääkaappiin, sen voi syödä maanantaina kun sen paistaa pannulla.
Voi ton pöperön lämmittää myöhemmin mikrossakin jos tahtoo.

Siivoo jälkesi tai jätä ne kaverisi riesaksi pöytään. Likaisina.

Tässä on eeppinen makaroniresepti, jolla saat maukkaan perussafkan arkeen kuin juhlaankin! Kyllä lähtee!

Bon appetit!
-Juska-

5 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Ikänä en oo tehny, mutta kun kerta ohjekin noin simppeli niin täytyypi tehrä!

    VastaaPoista
  2. Reseptihän on varmaan 3 sivua pitkä! Sisäinen analyytikkoni vastustaa yli 10 rivin ohjeita.

    VastaaPoista
  3. Mahtava postaus, pelastit kamalan päiväni! :D

    VastaaPoista
  4. Musta on ihan legitiä sörssätä paistetut makaronit ja jauhelihat yhteen ja kutsua sitä makaroonilaatikoksi ilman uunissa huljuttelua. Kuka jaksaa oottaa että se kypsyy, t. nälkäisenä syön puoliraakaa riisiä.

    ps. aivan huikeeta tykitystä, toivota uusi lukija tervetulleeksi :--)

    VastaaPoista
  5. Tervetuloa seuraamaan hössötystäni! :) Ruokaa voi onneksi tehdä freestylenä :D

    VastaaPoista